Badania wykazują, że Australijczycy po 70. roku życia powinni spożywać o około 25 proc. więcej białka niż młodsi dorośli. Dwie porcje jaj mogą pokryć od 16 proc. do 22 proc. dziennego zapotrzebowania na ten makroskładnik, co jest istotne w świetle zwiększonej potrzeby białka wśród seniorów.
Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje spożywanie 1-2 jaj dziennie, co odpowiada maksymalnie 12 sztukom tygodniowo, zarówno dla osób dorosłych, jak i seniorów. Tym samym podkreśla rolę jaj w zdrowym odżywianiu.
Chociaż Fundacja Serca nie określa konkretnych limitów spożycia jaj dla seniorów cieszących się dobrym zdrowiem, to zwraca uwagę na ich znaczenie w zbilansowanej diecie. Jednakże, osoby zmagające się z cukrzycą typu 2, wysokim poziomem LDL czy chorobami serca, mogą potrzebować indywidualnie dostosowanych ograniczeń.
Jajka to nie tylko skarbnica wartości odżywczych, ale również produkt łatwy w przygotowaniu i dostępny w przystępnej cenie. To czyni je idealnym wyborem dla seniorów, którzy często przygotowują posiłki samodzielnie.
Więcej informacji tutaj: https://kobieta.onet.pl/senior/ile-jajek-dziennie-moga-jesc-seniorzy-podajemy-konkretna-liczbe/l73pvrx