Jak przypomina Medonet, dietetycy i lekarze alarmują, że obecność oleju palmowego w diecie może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, w tym do chorób serca, problemów z wagą, a nawet zaburzeń pracy jelit.
Na co powinniśmy zwrócić uwagę, żeby wyeliminować ten tłuszcz ze swojej diety? Medonet pisze, że produkty o dacie przydatności powyżej roku bardzo często zawierają ten rodzaj oleju — pełni on również funkcję konserwującą. Poza tym, co oczywiste, im wyżej na liście składników się znajduje, tym wyższa jest jego zawartość w produkcie.
Zagrożenie, jakie niesie ze sobą spożywanie oleju palmowego, jest duże. Jak czytamy na Medonet, badania naukowe potwierdzają, że ten tłuszcz może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie sercowo-naczyniowe i ogólne samopoczucie. Co więcej, nawet niewielkie ilości oleju palmowego, ukryte w produktach takich jak popularne czekolady, mogą być szkodliwe dla organizmu.
Chcesz się dowiedzieć, jakie konsekwencje dla naszego organizmu niesie spożywanie oleju palmowego? Więcej na ten temat przeczytasz na stronie Medonet.pl: Najgorszy olej dla serca. Kardiolodzy każą unikać jak ognia