Amerykański Instytut Walki z Rakiem ogłosił, że choć nie ma jednej potrawy, która pomagała by zapobiegać rakowi, to odpowiednio zbilansowana dieta jest ważnym narzędziem w profilaktyce. Podczas każdego posiłku należy spożywać 2/3 produktów pochodzenia roślinnego i maksymalnie 1/3 zawierających białko zwierzęce.
Co ciekawe, im więcej warzywnych kolorów w twojej diecie, tym lepiej. Kolory oznaczają bowiem, że spożywasz warzywa i owoce o bardzo różnych właściwościach odżywczych. Poza tym dieta bogata w warzywa odchudza. Prawidłowa waga ciała zmniejsza zachorowalność na raka okrężnicy, przełyku i nerki.
W prewencji nowotworów najważniejsze są warzywa, które mają kolor ciemnozielony, czerwony i pomarańczowy.
Przed rakiem okrężnicy, jelita i piersi chroni witamina B i kwas foliowy. Dlatego na śniadanie jedz produkty, które je zawierają – zboża, sok pomarańczowy i truskawki. Innym ważnym źródłem kwasu foliowego są szparagi, jajka, fasola, pestki słonecznika, szpinak i rzymska sałata. Pamiętaj, że branie kwasu foliowego w tabletkach nie zastąpi przyjmowania go w naturalnej formie!
Trzeba też unikać mięs wędzonych, z dużym dodatkiem soli. Dieta uboga w takie produkty zmniejsza zachorowanie na raka jelita grubego i raka żołądka. Zacznij natomiast jeść dużo pomidorów. Choć dokładnie nie wiadomo, który ze składników pomidorów jest tak zdrowy (przypuszcza się, że likopen, który daje czerwony kolor), badania pokazały, że jedzenie pomidorów obniża ryzyko raka prostaty. Jedz też dużo keczupu czy pomidorowej pasty.
Niezastąpiona jest też fasola – zawiera związki chemiczne, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniem. Fasolka szparagowa, kapusta, brokuły i kalafior mają komponenty chroniące przed rakiem piersi, okrężnicy czy płuc. Niezastąpiona jest jako dodatek kurkuma. Badania pokazały, że chroni komórki przed ich uszkodzeniem, a co za tym idzie, powstrzymuje proces nowotworowy.
Ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż, gorczyca, cykoria, szpinak czy botwinka mają dużo błonnika i kwasu foliowego. Pomagają chronić przed rakiem jamy ustnej, krtani, trzustki, płuc, skóry i żołądka.
Truskawki i maliny zawierają kwas elagowy. To silny antyoksydant, który spowalnia wzrost komórek rakowych. Antyoksydanty mają też czarne jagody – jedz ich jak najwięcej. Dodawaj do deserów, jogurtów.
Antyrakowe działanie ma też herbata, szczególnie zielona. Badania pokazały, że chroni przed rozwojem komórek rakowych w przypadku nowotworów piersi, wątroby i prostaty.
Niezastąpione są też winogrona – szczególnie ciemne odmiany. Zawierają reserwatol, który jest świetnym antyoksydantem i również chroni nasze komórki przed rakiem. Możesz też pić wino w małych ilościach.
Ale unikaj innych alkoholi. Wszystkie nowotwory jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, wątroby, a nawet piersi mają związek z piciem. Amerykański Instytut Walki z Rakiem wydał w tej kwestii zalecenia – góra dwa drinki dziennie dla mężczyzn i jeden dla kobiet. Należy za to pić dużo wody – nie tylko gasi pragnienie, ale pomaga walczyć z rakiem pęcherza moczowego.
Należy też ograniczyć cukier. Sam w sobie nie powoduje nowotworów, ale jeśli zastępuje w diecie bogate w odżywcze substancje warzywa i owoce, tu już nam szkodzi. Dodatkowo powoduje otyłość, która sprzyja nowotworom.
Nie sądźcie też, że zastąpicie wymienione powyżej produkty, łykając garściami witaminy czy inne suplementy diety. Witaminy w tabletkach nie są tak dobrze przyswajalne przez nasze organizmy, jak te, które są w warzywach i w owocach.
Nie zapomnijcie też zmienić stylu gotowania – produkty smażone i grillowane są niezdrowe. Lepiej jeść mięso gotowane czy pieczone w folii bez tłuszczu, bo podczas obróbki termicznej nie dochodzi wtedy do wytwarzania toksycznych substancji.