Janet Clarkson, autorka książki „Soup: A Global History” i historyczka kulinarna uważa, że zupa to „pierwsze kulinarne dzieło ludzkości” i „jedyne prawdziwie uniwersalne danie”. W swojej książce śledzi historię i rozwój tej popularnej na całym świecie potrawy. Podkreśla, że zupa towarzyszy ludzkości od wieków. Oto – według niej – najlepsze i najsmaczniejsze zupy w niektórych państwach. O naszej pomidorowej nie ma ani słowa...Smacznego!
Wietnam: Pho z wołowiną (phở bò)
To wietnamska potrawa narodowa. Najbardziej popularna z wołowiną, chociaż niektóre restauracje modyfikują przepis o dodatkowe składniki. Clarkson podkreśla, że tradycyjne pho powinno gotować się godzinami z dodatkiem cynamonu, anyżu i innych przypraw, aby stworzyć aromatyczną bazę do zupy z makaronem ryżowym. Oryginale pho zawiera mieszankę surowej i gotowanej wołowiny. Dodaje się do niej najczęściej zieloną kolendrę, dosalając sosem rybnym. Zupę je się pałeczkami, na koniec wypijając bulion. Rozgrzewa.
Ukraina: Barszcz
Barszcz ukraiński jest tradycyjnie wytwarzany z buraków i kapusty. Jest powszechny i popularny na Ukrainie i w całej Europie Wschodniej – również w Polsce. Zupę doprawiamy odrobiną kwaśnej śmietany. Według Clarkson, oryginalny przepis barszczu ukraińskiego zaleca doprawienie zupy kwasem chlebowym i sokiem z buraków fermentowanych mlekowo. Od 2022 roku barszcz znany na Ukrainie od XVI w. znajduje się nawet na liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.
Francja: Bouillabaisse
Francuska bouillabaisse była pierwotnie prostym gulaszem rybackim, kojarzonym przede wszystkim z portową Marsylią. Niektórzy Francuzi śmieją się, że pierwszy przepis na tę zupę zaczynał się od słów: „najpierw wysyp z kosza wszystkie niesprzedane z kosza ryby”.
Ta potrwa łączy w sobie klasyczne śródziemnomorskie smaki, takie jak szafran (dodaje zupie charakterystycznego, złotego koloru), oliwa z oliwek, koper włoski, czosnek i pomidory ze świeżą rybą. Lokalni szefowie kuchni ujednolicili przepis na podstawie Karty Bouillabaisse w 1980 r., aby zapewnić jakość zupy i zastrzegli, że autentyczny przepis powinien zawierać co najmniej cztery rodzaje owoców morza. Bouillabaisse stała się tak znaną potrawą, że nawet jedna z planetoid nosi jej nazwę.
Portugalia: Caldo verde
Caldo verde to jedno z narodowych dań Portugalii, pochodzące z regionu winiarskiego Minho na północy kraju. Podstawą jest prosta zupa ziemniaczana z cebulą, czosnkiem i liśćmi kapusty pokrojonymi w cienkie paski. W niektórych odmianach portugalska kiełbasa chouriço jest gotowana z bulionem, aby nadać jej wędzony, słony smak. Zupę można podawać przed lub po daniu głównym. Koniecznie z kukurydzianym pieczywem i w ceramicznych miseczkach.
Algieria, Libia, Tunezja: Chorba frik
Specjalnym składnikiem tej północnoafrykańskiej zupy jest freekeh (frik): rodzaj pszenicy którą się zbiera, gdy jest jeszcze zielona, a następnie prażona i tarta w celu usunięcia zewnętrznej łuski. W ziarnach wchłania się bulion pomidorowy i aromatyczne przyprawy, a także ciecierzyca i duszona jagnięcina lub wołowina. Dodaje się różne przyprawy i zioła, takie jak kurkuma, kminek, kolendra i mięta, aby nadać zupie charakterystycznego smaku. W Afryce Północnej ta sycąca i aromatyczna zupa jest szczególnie popularna podczas Ramadanu. Podaje się ją z plasterkiem cytryny i kawałkiem chleba Kesra.
Hiszpania: Gazpacho
Popularne danie, które można spróbować również w Polsce. Nie bez powodu najsłynniejszy chłodnik południa Europy pochodzi z gorącej Andaluzji. Co ważne, jest prosty w przygotowaniu – nie wymaga gotowania. Klasyczna wersja hiszpańskiego gazpacho zawiera pomidory, ogórki, czosnek i oliwę z oliwek oraz odrobinę białego pieczywa – wszystko na zimno w postaci puree. Oryginalną wersją dania była zupa z białym czosnkiem bez pomidorów, która do Europy trafiła dopiero po odkryciu Ameryki. Nie jest pewne skąd pochodzi nazwa zupy. Przyjmuje się, że może się ona wywodzić z łaciny – od słowa caspo, czyli „drobne kawałeczki” – lub z mozarabskiego słowa oznaczającego rozmoczony chleb.
Afryka Zachodnia: zupa orzechowa
Ostra zupa orzechowa to klasyka kuchni Afryki Zachodniej. Mięso lub ryba gotuje się na wolnym ogniu w gęstej zupie i jest zwykle pikantna. Do tego sycąca, aromatyczna i w kolorach polskiej złotej jesieni. Dodaje się do niej typowo afrykańskie dodatki, takie jak np. fufu (z manioku lub kukurydzy) bank czy kenkey (można je porównać do popularnych knedli ze skrobi i ciasta gotowane na parze)
Chiny: Zupa z makaronem z Lanzhou
Na tej liście nie może oczywiście zabraknąć zupy chińskiej. Jedną z najpopularniejszych jest zupa z makaronem wołowym z Lanzhou, miasta w północno-zachodniej części kraju. To danie jest podstawą żywienia miejscowej ludności. W mieście znaleźć można ponad tysiąc barów serwujących to danie, a w sumie każdego dnia sprzedawanych jest tu nawet ponad milion talerzy tej potrawy. Rosół wołowy podawany jest z plastrami jasnej rzodkiewki, oliwą chili i świeżymi ziołami, a tradycyjnie serwowany jest ręcznie wyciągany makaron La Mian.
Tajlandia: Tom Yum
Tajska zupa tom yum łączy w sobie wszystkie doznania smakowe: słodki, kwaśny, ostry i słony. Składniki bulionu obejmują sos rybny, galangal (przyprawa o wyjątkowo imbirowo-miętowym smaku), trawę cytrynową, liście limonki, grzyby i oczywiście chili. Istnieje wiele odmian zupy yum, w tym z krewetkami i innymi owocami morza lub kurczakiem.
Turcja: Yayla çorbası
Niektórzy nazywają ją także jako górską lub jogurtową. Na Bliskim Wschodzie istnieje wiele odmian tureckiej zupy jogurtowej. Kwaśny smak jogurtu należy zrównoważyć ugotowanym ryżem lub kaszą jęczmienną oraz miętą i innymi ziołami. Czasami z ciecierzycą. Podaje się z nią pitę. Serwują ją także w Iranie i Iraku.
źródło:
https://www.derstandard.at/story/3000000245877/zehn-der-besten-suppen-der-welt
https://pap-mediaroom.pl/inne/makaron-z-wolowina-wizytowka-lanzhou