Tekst na stronie derstandard.at zatytułowano „Ogórkowa miłość: Oda do polskiej zupy ogórkowej”. Jego autor, jak sam przyznaje, uwielbia wschodnioeuropejskie kwaśne zupy, a kiedy Filip, jego polski kolega zaprosił go na naszą tradycyjną ogórkową, ten oniemiał z zachwytu.
„Dla mnie ogórki kiszone są co najmniej tak samo letnie jak dojrzałe pomidory i bazylia – pisze Tobias Müller. - Solone ogórki nie są dla każdego, ale trudno zaprzeczyć, że smakują ekscytująco. W Wiedniu, jednym z granicznych miast Europy Wschodniej, nadal jada się go sporadycznie (i niestety coraz rzadziej), a w Polsce stanowi podstawę pożywienia”
A jak zrobić „polskie ogórki kiszone”? O tym internauci mogą dowiedzieć się dzięki wskazówkom cioci Filipa, która swoje ogórki kisi od zawsze w dużych plastikowych butelkach z szeroką szyjką. „To całkiem idealne rozwiązanie: zakrętki są najwyraźniej wystarczająco elastyczne, aby lekko się rozciągnąć pod powstałym ciśnieniem i uwolnić gazy powstające podczas fermentacji; a ogórki są wolne od powietrza, bez nieestetycznych i zakłócających smak drożdży, a nawet pleśni” – zdradza autor.
Do tego ważne są dodatki: duże kawałki chrzanu, czosnku i co bardzo ważne - kwiaty kopru; następnie całość zalewa się czteroprocentową solanką (40 g soli na litr wody). Do litrowego słoika zmieści się około 500 g ogórków i 500 ml wody. Tak przygotowane ogórki należy kisić przez trzy dni w kuchni, a następnie przez trzy tygodnie w piwnicy.
Austriacki portal ma też wskazówki dla leniwych. Jeśli ktoś nie chce „bawić” się w kiszenie, to zachęca do zakupów w polskim sklepie:
„Jeśli to dla Ciebie zbyt kłopotliwe, polskie sklepy, takie jak zaskakująco duży polski supermarket Biedronka, oferują zastraszający wybór pikli. W dziale chłodniczym znajdują się nawet torebki już startych ogórków do zupy”.
Na koniec derstandart.de podaje przepis na „idealną polską ogórkową”:
Składniki:
1,5 l zupy (warzywnej, drobiowej lub bardzo popularnej w Polsce zupy z indykiem)
400 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
Dużo koperku, pietruszki i lubczyku
Cebula i marchewka, drobno posiekane
Trochę liści laurowych
Kilka nasion ziela angielskiego
600 g solonych ogórków, startych
300 ml wody po fermentacji ogórka
Śmietana lub kwaśna śmietana i więcej koperku do dekoracji
Przygotowanie:
Doprowadzić zupę do wrzenia. Dodaj zioła i ziemniaki i gotuj je do miękkości, około 15 minut. Wyłów zioła i wyrzuć je. W drugim garnku podsmaż cebulę, marchewkę, liście laurowe ( ja lubię cztery, nie rozumiem austriackiego zwyczaju używania tylko dwóch liści laurowych) i ziele angielskie na maśle, aż warzywa trochę zmiękną. Dodać starte ogórki i smażyć wszystko razem przez kolejne pięć minut. Wlać zupę, ziemniaki i wodę ogórkową. Ponownie zagotuj i poczekaj chwilę, aż wszystko się połączy. Podajemy udekorowane kwaśną śmietaną i koperkiem.
Tekst o naszej zupie wywołał od razu reakcję internautów. Okazuje się, że nasza ogórkowa – podobnie jak polska kuchnia – smakuje Austriakom. Oto niektóre opinie:
Mercado
Jedna z moich ulubionych zup w Polsce. Żurek też TOP. Moim zdaniem kuchnia polska jest jedną z najlepszych.
Ser Noxius von Windpassing
Latem najlepszą zupą jest chłodnik. I tak polska kuchnia jest porażająco dobra (i pożywna). Mam teściową Polkę i ciągle zajadam się na śmierć.
potężnypirat
Proszę o wskazówki. Chciałbym wyjść na polski posiłek. Czy są tam jakieś dobre restauracje?
zamieszanie z pistoletem wodnym
Cztery godziny jazdy samochodem i jesz w Polsce. Bielsko-Biała m.in. Co ciekawe, polskie restauracje nigdy tak naprawdę nie zadomowiły się w Wiedniu, choć jest tu porządna diaspora.
Te Ata
Dzięki!
Bardzo lubię też ogórki solone, ale do tej pory nie wiedziałam, gdzie je dostać. Bo te nieobrane, czyli jedyne (!) solone ogórki, jakie można dostać w dwóch dużych sieciach supermarketów w Austrii, uważam za niejadalne. Mają dziwny posmak. Dlatego zawsze musiałam na kimś polegać, żeby mi je przywiózł z Polski.
Tan S. Taafl
W Wiedniu jest kilka polskich sklepów, gdzie kupić polskie ogórki solone. Np. na stacji pociągu ekspresowego Rennweg.
-O ||||||| O-
Aby jako Unpolak zrozumieć, jakie znaczenie dla Polski mają ogórki solone, zwykle wystarczy odwiedzić polski sklep z narzędziami. Półki pełne pustych pojemników w (tak naprawdę) wszystkich rozmiarach. A każda rodzina twierdzi, że ma najlepszy przepis i zawsze jest gotowa (jak zwykle) głośno o nim dyskutować.
pełne cyce
Właściwie powiem, że jedyne, czego nie lubię, to gotowana kiszona kapusta, ale ta zupa bije prawie wszystko, co przychodzi mi do głowy.
Źródło:
https://www.derstandard.at/story/3000000230911/gurkenliebe-eine-ode-an-die-polnische-salzgurkensuppe-zupa-ogorkowa