Okazuje się jednak, że diabeł nie jest wcale taki straszny, a i używanie rąk przy jedzeniu sushi nie powinno nikogo bulwersować. Pamiętajmy, że jedzenie sushi to przede wszystkim – oprócz odczucia niepowtarzalnego smaku – ceremoniał, do którego potrzebujemy właśnie pałeczek.
Jeśli po raz pierwszy trzymamy je w ręku i nie wiemy, co z nimi zrobić – nie wpadajmy w panikę. Poprośmy kogoś z obsługi o pomoc. Nie wierzcie, że wszyscy w lokalu urodzili się od razu z pałeczkami w ręku. Każdy początek jest trudny. Jeśli jednak nie jesteśmy pewni naszych zdolności manualnych, można zawsze podejrzeć filmik w internecie i wcześniej poćwiczyć w domu.
Jeśli już w miarę potrafimy się posługiwać pałeczkami, to kolej na jedzenie. Pamiętajmy tylko o kilku zasadach: na początek, na przygotowany spodek wylewamy niewielką ilość sosu sojowego, w którym będziemy moczyć kawałki sushi tuż przed zjedzeniem. Przed zamoczeniem sushi w sosie, powinno się nałożyć na wierzch niewielką ilość wasabi. Niektórzy rozpuszczają wasabi w sosie. Nie jest to jednak dobre rozwiązanie, bo sos może być zbyt ostry, a to spowoduje, że stracimy delikatny smak ryżu i dodatków. Powinniśmy unikać zanurzania ryżu w sosie sojowym – będzie za słony. Obróćmy tak, żeby delikatnie zmoczyć głównie kawałki ryby.
Sushi chwytamy węższym, zaokrąglonym końcem pałeczek. Jeśli jednak jemy sushi, korzystając ze wspólnego talerza, należy sięgać po kolejne kawałki szerszym końcem pałeczek, a nie tym, którym sushi wkładamy do ust.
Kawałki zjadamy z całości. Nie należy przegryzać porcji lub dzielić jej na talerzu, gdyż jest to uważane za niegrzeczne. Poza tym sushi najlepiej smakuje, kiedy zjadamy je w całości. Pomiędzy różnymi kawałkami sushi warto przegryźć kawałek marynowanego imbiru, co pozwala oczyścić kubki smakowe.
A teraz wskazówka dla tych, którzy nijak nie radzą sobie z pałeczkami: poproście o sushi nigiri (znajdziecie to w menu – najprostszy rodzaj sushi, składający się z ryżu jednego składnika, np. z łososia lub krewetki). Możecie wtedy pałeczki schować. Jedzenie nigiri rękami nie jest uważane za niegrzeczne, a nawet będzie świadczyć o znajomości właściwej etykiety. Przed spożyciem sushi, obróć je na bok i delikatnie zamocz w sosie sojowym tak, aby zwilżyć je od strony ryby. Ryż nie wchłonie wtedy zbyt dużo sosu, dzięki czemu się nie rozpadnie. Zjadaj w całości, wkładając do ust od tej samej strony.
Podczas jedzenia sushi zaczyna się od delikatniejszych smaków, np. od sashimi (surowych ryb), potem kolej maki, a na koniec nigiri. W dobrej restauracji sushi klient otrzymuje mały, gorący ręcznik. Służy on do wytarcia rąk i powinien być użyty tylko raz. Do sushi pasuje zimne piwo, riesling lub wytrawne szampany. Jeśli chcemy poczuć się jak w Japonii – tradycyjne sake, japońskie wino ryżowe. Pije się je przed lub po konsumpcji sushi. Nigdy w trakcie. Jest ono robione ze sfermentowanego ryżu, którego smak zakłóci smak ryżu w sushi. Sake można podawać w każdej temperaturze, ale najlepsze jest schłodzone jak dobre czerwone lub białe wino – podkreśla to jego subtelny smak. Doskonałe do sushi może być również japońskie wino śliwkowe.
Pamiętajmy także, że pałeczki układamy równolegle do brzegu stołu na specjalnej podstawce i tam powinny trafiać za każdym razem, gdy akurat nie jemy. Kładzenie pałeczek na misce jest nietaktem, a według niektórych Japończyków może to przynosić pecha.
Sushi możemy też zrobić sami w domu. W wielu sklepach, także internetowych można bez problemu kupić zestawy do robienia sushi. Jest w nich prawie wszystko, co potrzebne do samodzielnego przyrządzenia. Zamiast ryby surowej możemy użyć wędzonej lub paluszków krabowych. Ponieważ w domu nikt nie patrzy, możemy wtedy – paluchami - do woli sięgać po kawałki sushi. I je ze smakiem oblizywać. Co tam ceremoniał…
Co to jest?
wasabi – bardzo ostry, zielony chrzan japoński
tempura – mieszanka mąk służąca jako panierka do sushi
edamame – ugotowana zielona fasolka sojowa
miso – pasta ze sfermentowanej fasolki sojowej
gari – cienko pokrojony imbir marynowany w słodkim occie
sake – japoński napój alkoholowy produkowany z ryżu
makisu – bambusowa mata używana do formowania sushi
nori – wysuszone arkusze z wodorostów morskich
Składniki sushi
Ebi – krewetka
Daikon – marynowana rzepa
Kani – krab
Surimi – paluszki krabowe
Unagi –węgorz
Tako – ośmiorniczka
Rogen – kawior
Ninjin – marchewka
Kyūri – ogórek
Kampyo – suszone włókno dyni
Saba – makrela
Maguro – tuńczyk
Mongoika – sepia, mątwa
Źródło:
https://www.sushikushi.com
https://houseofasia.pl