Partner: Logo FacetXL.pl

Nikt wówczas nie przypuszczał, że taki zwykły placek zrobi aż tak zawrotną karierę. Jego początki sięgają XV w. Żeby zjeść prawdziwą, włoską pizzę nie trzeba jechać aż do Włoch: można to zrobić również w Polsce. Zabraknie tylko jednego: nastroju włoskiej restauracji, zapachu dziko rosnących ziół i śródziemnomorskiego klimatu.

Pizzę można, a nawet powinno się jeść bez sztućców. Nie ma tu jednak żadnej reguły. Jedzmy tak, jak nam jest wygodnie: jeśli nie chcemy używać sztućców – odłóżmy je na bok. Dobrze wypieczone ciasto jest dość kruche i ich używanie może być kłopotliwe. Zresztą w wielu barach szybkiej obsługi sprzedaje się pizzę na kawałki. Nikt sobie oczywiście nie zaprząta głowy nożem i widelcem.

 

Pizza jest jednym z nielicznych dań, które można zamówić niemal pod każdą szerokością geograficzną

 

I co ciekawe, w wielu krajach włoski przysmak jest serwowany z lokalnymi dodatkami, które nijak się mają do oryginału. W Australii można zamówić pizzę z mięsem kangura, krokodyla, a nawet antylopy. W stanie Missouri w menu znajduje się z kolei pizza z cykadami. W Rosji natomiast można trafić na takie dodatki jak sardynki, makrela, tuńczyk i łosoś. I to na jednej pizzy, podawanej do tego często na zimno. W Korei Południowej nie zdziwmy się, kiedy na pizzy trafimy na sos borowikowy. Szwedom zdarza się dodawać banany do pizzy hawajskiej. Francuzi lubią mieć na wierzchu pizzy zapieczone jajka. W Indii gustuje się w baraninie z dodatkiem marynowanego imbiru, a w Japonii na topie jest pizza z serem i miodem. Na terenach Palestyny serwuje się pizzę z orzeszkami piniowymi, zielem angielskim oraz cynamonem.

Również w Polsce można trafić w niektórych pizzeriach na składniki, na widok których każdy Włoch złapałby się za głowę: jest to np. jagnięcina, marynowana słonina, ziemniaki, rodzynki czy sos curry. Ale o gustach się nie dyskutuje. Podobnie jeśli chodzi o ciasto. Sa amatorzy pizzy na cienkim, dobrze wypieczonym placku z maksimum 3-4 składnikami i są też tacy, dla których najważniejszy gruby placek, a na wierzchu jak najwięcej składników.

Podstawą każdej pizzy jest ciasto. Do jego wyrabiania zawsze używa się drożdży, mąki typu zero, krystalicznie czystej wody, oliwy extra virgin i soli. I temperatura. Im wyższa, tym lepiej. Niektóre źródła podają, że najlepsze pizze wychodzą w piecu opalnaym drewnem w temperaturze ok. 430 st. C. Wystarczy wtedy 60-90 sekund, żeby delektować się już pachnącą i dobrze wypieczoną pizzą.

Pizza, pierwszy raz w historii Polski pojawiła się na dworze królowej Bony i została zaserwowana podczas przyjęcia weselnego z Zygmuntem Starym. Według niektórych przekazów, pizza tak mu przysmakowała, że kucharze mieli ją przygotowywać każdego dnia. Można więc podsumować, że początki pizzy w Polsce sięgają XVI wieku.

Pizza w Polsce od razu zrobiła furorę. Z włoskim przysmakiem, w czasach PRL-u miała jednak niewiele wspólnego. Ciasto bardziej przypominało takie jak w dzisiejszym cebularzu. Grube i pulchne. Do tego farsz – to już zależało od fantazji danej pizzerii, inaczej mówiąc – na wierzchu pizzy znajdowało się to, co akurat można było kupić w sklepie. W latach 80. ub. w. nikogo nie dziwiło, że zamiast mięsa na placku znajdowała się np. kiszona kapusta. I do tego obowiązkowo dużo ketchupu – coś, co we Wloszech jest nie do pomyślenia.

 

 

 

Czy wiecie, że…

 

W ciągu minuty - na całym świecie – zjada się 21 kawałków pizzy.

Światowy Dzień Pizzy obchodzony jest 9. lutego.

Nazwa „pizza” pochodzi od łacińskiego słowa „picea”, a oznacza ono ciasto z wody i mąki.

Za ojczyznę pizzy uważa się Neapol.

W 1984 r. powstało Stowarzyszenie Prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy. Według niego „jedyna, prawdziwa pizza” powinna mieć grubość 1/3 cm, temperatura pieczenia – 485 st. C., a czas pieczenia 90 s.

Nazwa Margherita oznacza „Małgorzatę”. Tak nazwał pizzę neapolitański piekarz, który przygotował ja dla włoskiej królowej – Małgorzaty Sabaudzkiej.

W kalifornijskiej pizzerii można zamówić jedną z największych pizz na świecie o powierzchni prawie 4 mkw. Kosztuje ok. 200 dolarów.

W Feltham pod Londynem ustanowiono rekord na najdłuższą dostawę pizzy. Został osiągnięty przez Lucy Clough z pizzerii Domino. Pizza supreme została upieczona 17 listopada 2004 r. i podróżowała przez dystans 10532 mil, docierając pod adres zamówienia na ulicy Ramsey 30, w amerykańskim Melbourne, 19 listopada 2004. Rekord ten znajduje się w Światowej Księdze Rekordów Guinnessa z roku 2006.

Okrzyknięta najbardziej ekstrawagancką pizzą świata jest dostępna w nowojorskiej restauracji Nino's Bellissima. Jej dodatki to: sześć rodzajów kawioru, dymka, świeży homar i creme freche. To 12-calowe ciasto nosi nazwę „Luksusowej Pizzy" i kosztuje 1.000 dolarów (125 dolarów za kawałek).

Tagi:

pizza,  historia, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót
Wyszukiwarka
Newsletter
zapisz