Partner: Logo FacetXL.pl

Każdy sposób, który sprawi, że nasze rachunki za prąd będą mniejsze – jest godny polecenia. Niemiecki „Berliner Kurier” wziął pod lupę najczęstsze błędy, które popełniamy w kuchni, przez co niepotrzebnie zużywamy prąd. Oto one:

 


Wybór niewłaściwej płyty grzewczej

 


Dotyczy to także kuchenek gazowych. Wiele osób stawia garnek losowo na kuchence czy płycie grzewczej. To błąd, który w skali roku może nas drogo kosztować. Aby oszczędzać prąd podczas gotowania, należy wybrać odpowiedni garnek. Jeśli jest za duży, to gotowanie trwa o wiele dłużej. Jak za mały – duża część ciepła nie ogrzewa garnka, tylko powietrze wokół niego. Bez sensu. Ta sama zasada dotyczy kuchenek gazowych: najszybszym sposobem ugotowania potrawy wcale nie jest postawienie naczynia na największym palniku i ustawienie go na maksymalny płomień. Znaczna część energii, ciepła będzie uciekała poza garnek. Nie przestrzegając tej zasady marnujemy nawet 20 procent energii. To dużo. Co ważne, do gotowania czy smażenia należy zawsze używać możliwie najmniejszego garnka czy patelni. To się opłaci.

 

 

Po co mi pokrywka?

Wiele osób nie używa pokrywek. To błąd, który także ma wpływ na to, ile prądu czy gazu zużyjemy podczas gotowania. Pokrywka zatrzymuje ciepło. Taka jest jej rola. Dzięki temu gotowanie trwa krócej, a czas to pieniądz. Pamiętajmy też, że pokrywka powinna być zawsze dopasowana do naczynia. Nie może być ani za mała, ani za duża. Każde odstępstwo powoduje, że ciepło ucieka, a nam nie o to chodzi. Przy zamkniętej pokrywie garnka zużywa się o jedną czwartą mniej energii. Błędem jest także za często podnoszenie pokrywy. To także strata ciepła. Należy też pamiętać, żeby do gotowania używać możliwie jak najmniejszej ilości wody.

 

 

Nie gotuj z zegarkiem w ręku

Dotyczy to przede wszystkim płyt elektrycznych, które po wyłączeniu nadal wydzielają dużo ciepła. Dlaczego tego nie wykorzystać? W przypadku większości potraw można wyłączyć kuchenkę na pięć do dziesięciu minut przed faktycznym czasem. A to już jest duża oszczędność. Dotyczy to również piekarników, które przez wiele minut utrzymują jeszcze ciepło. Przed wyłączeniem kuchenki należy jednak się upewnić, czy dane danie jest już na pewno gotowe.

 

 

Najpierw rozgrzej piekarnik. Na pewno?

Tak jest w wielu przepisach, na których opieramy nasze gotowanie. Ale nie zawsze jest to konieczne. W przypadku nowszych piekarników takie podgrzewanie wstępne to tylko starta energii o nawet 20 procent. Jeśli dana potrawa nie wymaga w przepisie np. chrupiącej skórki, to nie ma potrzeba wcześniejszego nagrzewania naszego piekarnika. Nie zawsze powinniśmy też nagrzewać piekarnik, żeby upiec w nim domowe ciasto (np. owocowe, muffiny) czy rozmrozić zupę lub upiec tzw. szybki chleb.

Kiedy podgrzewanie ma sens? W przypadku takich potraw, które można przygotować w krótkim czasie w wysokich temperaturach. Są to np. dania z delikatnych ciast takich jak suflet, ciasto parzone i ciasto biszkoptowe. Podobnie jak w przypadku dań mrożonych z ciastem francuskim. Jeśli już jesteśmy przy piekarniku: pamiętajmy, że każde otwarcie drzwiczek podczas pieczenia powoduje, że tracimy ok. 10 procent ciepła. Im mniej go otwieramy, tym lepiej dla naszego portfela.

 


Piekarnik ma być pusty!

Niepotrzebna w piekarniku blacha czy foremki to także dodatkowe i niepotrzebne zużycie energii potrzebnej do ich podgrzania. Lepiej to wyjąć. Ważne jest także, żeby do pieczenia używać form w ciemnych kolorach, dzięki czemu szybciej i łatwiej się nagrzewają. To także jest oszczędność. Powinniśmy unikać blach w pastelowych kolorach, które gorzej pochłaniają ciepło.

 

 

 

Stare gary do kosza!

 


Każdy ma swój ulubiony garnek czy patelnię, z którą nie potrafi się rozstać. Należy jednak uważnie im się przyjrzeć. Tak jak każdym naczyniom kuchennym. Jeśli dno takiego garnka nie jest idealnie płaskie, jest pokryte brudem czy nalotem, to musimy się liczyć z dużymi stratami energii – nawet do 50 procent! Nowe garnki, czy mało zużyte, dłużej utrzymują ciepło. Co powoduje też znaczne oszczędności w zużyciu energii.

 

 

 

 

 

 

Źródło:

 


https://www.berliner-kurier.de/ratgeber/strom-sparen-beim-kochen-machen-sie-auch-diese-fehler-li.2271275

Tagi:

gotowanie,  kuchnia,  oszczędność, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót
Newsletter
zapisz
Wyszukiwarka