Sercem charakterystycznego aromatu żubrówki jest trawa żubrowa pochodząca z malowniczej Białowieskiej Puszczy. To właśnie kumaryna, nadająca wódce jej niepowtarzalny smak, stała się powodem kontrowersji na amerykańskiej scenie regulacyjnej.
Chociaż ilość kumaryny w żubrówce jest ograniczona, a umiarkowane spożycie trunku nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, to zgodnie z amerykańskimi przepisami, nawet niewielka zawartość tej substancji jest nieakceptowalna. W konsekwencji, polski eksporter stoi przed wyzwaniem dostosowania produktu do rygorystycznych wymogów FDA.
W odpowiedzi na amerykańskie restrykcje, producenci żubrówki nie pozostali bezczynni. Zaprojektowali specjalną wersję wódki, w której nie znajdziemy kumaryny, aby sprostać oczekiwaniom rynku USA. Ta alternatywna formuła pozwala na zachowanie obecności marki na amerykańskich półkach, choć bez kluczowego komponentu, który definiuje oryginalny smak żubrówki.
Link: https://wiadomosci.onet.pl/swiat/popularny-polski-trunek-zakazany-w-usa/0wvqy81